Nytt leserbrev fra Spania

Åtte elever fra helsearbeiderfag og barne- og ungdomsarbeiderfag har vært i Spania i uke 13 og 14. Les mer om deres opplevelser her!

Nord-Gudbrandsdal vgs. - Klikk for stort bileteErasmus+ logo - Klikk for stort bilete

Nord-Gudbrandsdal vidaregåande skule har søkt og fått midler gjennom Erasmus+, som er EUs program for å støtte utdanning, trening, ungdom og idrett i Europa. 

Det er dette som gir oss muligheten til å reise ut i Europa for å arbeide og lære om kulturforskjeller.

Shopping og storbyvandring i Madrid

Lørdag tok vi alle sammen toget inn til Madrid. Elevene var veldig klare for shopping, og lærerne klare for storbyvandring. Vi hadde satt opp Plaza Mayor og Palacio Real som obligatoriske kulturinnslag. Elevene fikk beskjed om å møte på et av hjørnene på Plaza Mayor ved Starbucks. 

Det vi ikke visste var at det var mange hjørner og mange Starbucks, men ved hjelp av Messenger og deling av posisjon møttes vi til slutt. Plassen var, som navnet tilsier, storslagen. Etter Plaza Mayor gikk vi til det spanske slottet. Slottet var imponerende nok,  men det som virkelig fenget elevene var en gjeng med unge spanjoler som hadde et forrykende akrobatisk show foran den gedigne slottsbygningen. 

Madrid bød også på en Pridemarkering som i starten var et rolig opptog, med god stemning og fengende musikk.  Etter hvert ble det uroligheter rundt opptoget. Politiet måtte flytte sperringer, noe som gjorde at en lærer og halve elevgruppen måtte ta et senere tog enn avtalt «hjem» til Alcalá de Henares.

Bilde 3, Bilde

Bilde 2, Bilde

Brobygging og ny forståelse 

Faglige refleksjoner

I institusjonene elevene har praksis i, knyttes det bånd mellom elever og barn, eldre og personale. På alle tre institusjonene har elevene hatt faglige refleksjoner med de ansatte, knyttet til ulikheter mellom Norge og Spania. De ser sammen at landene har ulike utfordringer, og at de kan lære av hverandre både innenfor helse - og oppvekstinstitusjoner. Språk er til tider utfordrende, men elevene har løst dette på en kreativ måte, ved bruk av kroppsspråk og mobil.  

Ulikheter mellom land, og mellom bygd og by

Vi har hatt samtaler med elevene om ulikheter mellom land, og mellom bygd og by. Elevene har sett mennesker som bor under pappesker på gatene, tiggere på toget og i byen. De har også observert ganske liberal holdning i samfunnet til cannabis (en kuriositet er cannabis-is).  

Skjellsettende opplevelse

Det har siden forrige leserbrev vært nydelig vårvær i Alcala, sol fra skyfri himmel og varmt utover dagen. Vi går i shorts, skjørt og t-skjorte, mens spanjolene foretrekker varme jakker. Etter endt arbeidsdag var elevene klare for soling. Noen av dem rigget seg til på Cervantes Plassen, relativt lettkledde. Det tok ikke lang tid før ikke mindre enn fem uniformkledde politikonstabler dukket opp, og anmodet jentene om å dekke seg til. Vi er fortsatt usikre på om dette handlet om jentenes manglende respekt for verdensarv og religion, eller omsorg for solbrenthet og granskende blikk. En skjellsettende opplevelse var det uansett. 

Jobbskygging

Lærerne har fått midler fra Erasmus+ til jobbskygging. Første dagen med jobbskygging opplevde vi som spennende og lærerik. Dagen startet med besøk og omvisning på den videregående skolen IES Josè Luis Sampedro, der de blant annet har helsefag. Vi hadde en interessant samtale med en lærer i yrkesliv og læreren som er ansvarlig for Erasmus+ ved skolen. Samtalen lærte oss om yrkesfaglig utdanningsprogram i Spania, og vi snakket om likheter og ulikheter i de to landene. Slike gode samtaler mellom yrkesfaglærere på tvers av landegrenser, er en givende og interessant del av Erasmus+ -programmet.  

Bilde 1, Bilde

Innblikk i pasientenes hverdag, og arbeidsmåter innen psykiatrien

Etter besøket på skolen kjørte vår kontaktperson, Maria, oss til E.R.R.  Alcohete (se forrige leserbrev), der fire av våre elever er i praksis. Elevene ga oss omvisning sammen med avdelingslederen. Vi fikk et innblikk i pasientenes hverdag, og arbeidsmåter innen psykiatrien.  

Første institusjonen i fylket som er bygd for eldre og demente

Maria kjørte oss videre til Residencia Geriátrica som ligger i byen Guadalajara. Vi ble møtt av lederen ved institusjonen, og møtte våre to elever som gav oss en omvisning. Dette er den første institusjonen i fylket som er bygd for eldre og demente. Noe av det som gjorde størst inntrykk på oss, var da lederen fortalte at de hadde 180 pasienter i mars 2020. I mars 2022, etter pandemien, var antallet redusert til 90 pasienter.  

Bilde 4, Bilde

Bilde 4, Bilde
Bilde 3, Bilde

Besøk på barneskolen CEIP Siglo XXI 

Spesielt tilrettelagt for barn med ulike funksjonsnedsettelser

Andre dagen med jobbskygging besøkte vi barneskolen CEIP Siglo XXI sammen med Maria. Vi ble møtt av skoleinspektør Laura, som ga oss omvisning på skolen. Skolen er spesielt tilrettelagt for barn med ulike funksjonsnedsettelser, og har flere spesialrom på grunn av dette. 

Skolen er opptatt av utsmykning

Skolen er opptatt av utsmykning. Fellesarealene var nå dekorert med motiver fra Don Quijote av Cervantes.  Enkelte foreldre er involvert i dekoreringen, som blir laget av gjenbruksmateriell. Materiellet blir samlet inn av både foreldre, elever og ansatte. Vi opplever at kunst og kultur preger både skolen og samfunnet generelt. Vi møtte våre BUA- elever som skulle ta avskjed med elever og ansatte, etter to uker i praksis. Det var vemodig for både store og små, og de ble ønsket hjertelig velkommen tilbake. 

Bilde 2, Bilde

Bilde 3, Bilde

Bilde 4, Bilde

Møtte oss med åpne armer

Maria og alle andre ansatte, møtte oss med åpne armer og med en tydelig stolthet over arbeidsplassene sine. De er artig å treffe en fagperson som Maria, som brenner for den yrkesfaglige utdanningen. Vi ser fram til videre samarbeid med Maria og hennes spanske kollegaer.  

Berit og Lisa har også fulgt opp elevene som har praksis hjemme i Norge

Vi har vært en uke her i Alcalá de Henares. I tillegg til jobbskyggingen, har vi fulgt opp elevene som har praksis hjemme i Norge. Vi har funnet oss en stamcafè med god WIFI, som har vært vårt «hjemmekontor». Inntak av spanske kaker og nydelig kaffe og te, mener vi bestemt har bidratt til ekstra godt vurderingsarbeid.

Èn opplevelse som vi vil leve lenge på

Å få være på jobb i denne historiske byen har gjort stort inntrykk på oss gudbrandsdøler. Det har vært berikende å være i et pulserende byliv. Èn opplevelse som vi vil leve lenge på, er fra en kveldstur: Vi ruslet rundt i byen og oppdaget at en kirke sto åpen. Nysgjerrige som vi er, tittet vi inn. Kirkebygget er noe av det vakreste vi har sett. Enda mer grepet ble vi av stemningen inne i kirken. Det var en katolsk kveldsmesse, med levende musikk og sang. Atmosfæren i kirken, var preget av en spesiell nærhet og varme mellom prestene og menigheten. Vi fant i ettertid ut at erkebiskopen bygde kirken, til byens kvinner på 1600-tallet.

Bilde 1, Bilde

Imponert over elevene

Oppholdet vårt nærmer seg slutten. Oppholdet har gitt oss mulighet til økt kunnskap om våre fagfelt her i Spania. Elevene har stått i mentalt krevende arbeidshverdager, og vi er imponert over måten de har møtt utfordringene på.  Vi er takknemlige! 

Bilde 5, Bilde